top of page
Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

Has tingut pèrdues per la venda d'un actiu o bé per accions?

Quan incorris en pèrdues per vendre un bé, disposes de quatre anys per a compensar-les. Quines opcions tens si s'està acabant el termini i encara no ho has fet?




Benvolgut client i amic,


Quan ens apropem a final de l'any, encara estem a temps per "moure fitxa" i planificar la tributació de l'irpf. Avui et volem explicar algunes de les possibilitats que tens per compensar pèrdues que s'han produït en els darrers quatre anys amb el següent exemple:


En 2020 vas vendre un dels teus béns per un valor inferior al d'adquisició, per la qual cosa vas incórrer en una pèrdua (per exemple, un immoble o accions cotitzades).

El problema és que en data d'avui encara no has pogut compensar aquesta pèrdua. I si no fas res, el pròxim 31 de desembre de 2024 haurà transcorregut el termini per a efectuar aquesta compensació.

Recorda que pots compensar pèrdues en la base de l'IRPF de l'any en què es produeixen i en els quatre anys següents.


Com pots compensar les pèrdues?

En primer lloc pots fer-ho amb els guanys de l'exercici derivats de la transmissió d'actius i, si tot i això amb la compensació resulta que és un saldo negatiu, pots compensar-ho amb fins a un 25% dels rendiments del capital mobiliari de l'any.


No obstant això, durant 2024 pot ser que no tinguis previst vendre res dels teus béns, i tampoc obtenir ni interessos ni dividends. En aquest cas corres el risc de perdre el dret a compensar aquestes pèrdues.


Doncs bé, encara tens altres alternatives:


Accions . Si disposes d'accions cotitzades que han augmentat de valor, aflora el guany (que podràs compensar amb aquestes pèrdues). Immediatament després, recompra aquestes accions i així no afectarà al còmput del guany de les mateixes i tindran un nou valor d'adquisició més elevat que et farà tributar menys en una futura venda ja que el guany serà menor.


Donació . Una altra opció és donar algun bé (per exemple, accions) a un fill. Encara que hauràs de declarar un guany en IRPF per la diferència entre el valor del bé a efectes de l'Impost sobre Donacions i el seu valor d'adquisició en el seu dia, podràs compensar-ho amb les pèrdues, i l'efecte per al teu IRPF serà més neutre.

En quest cas, és cert que la persona beneficiària de la donació haurà de tributar en l'Impost sobre Donacions . No obstant això, algunes comunitats autònomes bonifiquen l'impost en cas de donacions entre pares i fills (per exemple, a Madrid la bonificació és del 99%), per la qual cosa el cost d'aquest impost serà mínim. A més, el teu fill rebrà el bé amb el valor actualitzat i, per tant, si en un futur el transmet, el seu guany en IRPF serà inferior).


Conclusió: Si tens pèrdues a compensar i no desitges desprendre's de cap actiu, ven accions si en tens i recompra-les immediatament: el guany el podràs compensar amb les pèrdues.


PÉREZ SARDÀ

Àrea Fiscal







59 views0 comments

Comments


bottom of page